Αρχείο κατηγορίας Επιστήμη & Τεχνολογία

Τα επόμενα Windows ίσως κυκλοφορήσουν του χρόνου, δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς

Μαϊάμι: O ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς εξέπληξε την αγορά την Παρασκευή δηλώνοντας ότι ο διάδοχος των Windows Vista, γνωστός σήμερα με την κωδική ονομασία Windows 7, θα κυκλοφορήσει «κάποια στιγμή του χρόνου ή περίπου τότε», αρκετά νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο γίγαντας του λογισμικού είναι γνωστό ότι καταβάλλει προσπάθειες για συχνότερη ανανέωση του λειτουργικού της συστήματος, που τρέχει σήμερα στο 90% των προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως.

Προηγουμένως η Microsoft είχε δηλώσει ότι η νέα έκδοση των Windows θα κυκλοφορήσει περίπου τρία χρόνια μετά το λανσάρισμα των Windows Vista τον Ιανουάριο του 2007.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Reuters ότι η νέα δήλωση του Γκέιτς βρίσκεται σε συμφωνία με το γενικό χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει τη διάθεση δοκιμαστικής έκδοσης των Windows αρκετά πριν από την παρουσίαση της τελικής μορφής.

Ο Γκέιτς έκανε το αναπάντεχο σχόλιο στο Μαϊάμι, στη διάρκεια ομιλίας του για την εταιρική φιλανθρωπία στο συνέδριο της Inter-American Development Bank. «Θα έχουμε τη νέα έκδοση κάποια στιγμή το επόμενο έτος ή περίπου τότε» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Πρόσθεσε ότι τα Windows 7 θα φέρουν επανάσταση στη χρήση των κινητών τηλεφώνων και θα βασίζονται σε οθόνες αφής που επιτρέπουν στους χρήστες να εργάζονται με τα χέρια στην επιφάνεια εργασίας.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

Εθισμός στο Διαδίκτυο, η νέα νόσος των εφήβων

Περνούν έως και 30 ώρες συνεχόμενα στα Ιντερνετ καφέ

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Περνούν ακόμα και 30 ώρες στα Ιντερνετ καφέ, παίζοντας παιχνίδια στο Διαδίκτυο. Οταν πλέον αποφασίζουν να «αποχωριστούν» τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, δεν θυμούνται ούτε καν τη διεύθυνση του σπιτιού τους. Η εξάρτησή τους από το Διαδίκτυο είναι τόσο μεγάλη που παραμελούν την προσωπική τους φροντίδα και υγιεινή. Σταδιακά κόβουν τις γέφυρες επικοινωνίας με γονείς και φίλους και το μόνο τους μέλημα είναι πώς θα περάσουν όλο και περισσότερο χρόνο στο Ιντερνετ. Φτάνουν στο σημείο να ζουν σε ένα δωμάτιο, από το οποίο ανοίγουν ένα «παράθυρο» στον ψηφιακό κόσμο, αλλά κλείνουν την πόρτα στη ζωή.

Οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο εξάρτησης των εφήβων από το Διαδίκτυο στη χώρα μας, αλλά και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής του εξετάσθηκαν χθες σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, τα μέλη της οποίας ενημερώθηκαν σχετικά από τον καθηγητή Παιδιατρικής, διευθυντή της Μονάδας Εφηβικής Ιατρικής της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, κ. Δημήτρη Καφετζή και την επιστημονική υπεύθυνο της Μονάδας κ. Αρτεμις Τσίτσικα. Οπως επεσήμαναν, στον ένα χρόνο λειτουργίας της Μονάδας έχουν αντιμετωπιστεί συνολικά 20 περιστατικά εφήβων με εθισμό στο Διαδίκτυο, ενώ οι ειδικοί δέχονται τηλεφωνήματα από όλη τη χώρα από γονείς που περιγράφουν καταστάσεις εξάρτησης των παιδιών τους. Μάλιστα αναφέρθηκαν και περιπτώσεις παιδιών που χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο εξαιτίας αφυδάτωσης («ξεχάστηκαν» στο Διαδίκτυο), αλλά και παιδιών που έκλεβαν χρήματα από τους γονείς για να μπορέσουν να «παίξουν» σε ένα Ιντερνετ καφέ.

Ερευνα της Μονάδας που έγινε σε δείγμα 1.021 μαθητών ηλικίας 15 ετών στην Αττική, κατέδειξε ότι το 1% των εφήβων έχει εθιστεί στη χρήση του Διαδικτύου και το 20% βρίσκεται σχεδόν ένα βήμα πριν από τον εθισμό. Σημειώνεται ότι ως εθισμός στο Διαδίκτυο ορίζεται όταν ένας έφηβος περνά 5 ή και περισσότερες ώρες της ημέρας στη Διαδίκτυο και σταδιακά αυξάνει τον χρόνο παραμονής στο Διαδίκτυο για την επίτευξη του ίδιου αισθήματος ικανοποίησης. Επίσης, από την έρευνα φάνηκε ότι η χρήση του Διαδικτύου για περισσότερες από 10 ώρες εβδομαδιαίως σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εθισμού, ενώ αντίθετα προστατευτικός παράγοντας είναι η ενασχόληση με το Ιντερνετ στο πλαίσιο του σχολείου.

Οι γιατροί επεσήμαναν την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία της Μονάδας Εφηβικής Ιατρικής (η λειτουργία της βασίζεται σε δωρεές), αλλά και ενημέρωσης των γονέων για τους τρόπους πρόληψης του φαινομένου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν και στην ανάγκη προσαρμογής του νομικού πλαισίου στα νέα δεδομένα και ειδικά σε σχέση με τη λειτουργία των Ιντερνετ καφέ (ηλικιακό όριο εισόδου κ.ά.).

Οπως άλλωστε τόνισε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αδρακτάς, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του Διαδικτύου χρονολογείται από το 1994.

ΠΗΓη : www.kathimerini.gr

Βροχή μετεωριτών στον ουρανό της Ελλάδας το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου

Μια λαμπερή βροχή από διάττοντες αστέρες θα προκαλέσει στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας ο αστεροειδής 3200 Φαέθων, που θα περάσει κοντά από τη Γη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.Καθώς η τροχιά του αστεροειδούς θα πλησιάσει έστω και για λίγο εκείνη της Γης, ο ουρανός θα γεμίσει φωτεινά μετέωρα, που, σύμφωνα με τους αστρονόμους της ΝΑSΑ, θα πέφτουν με ρυθμό ακόμη και μερικών δεκάδων την ώρα.

Η εφημερίδα Τα Νέα σημειώνει την Παρασκευή ότι το φαινόμενο αυτό, που θα είναι ορατό από τη χώρα μας το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου, λέγεται Διδυμίδες και χρωστάει την ονομασία του στο γεγονός ότι τα μετέωρα θα φαίνεται ότι πέφτουν στον ουρανό προερχόμενα από την περιοχή, όπου βρίσκεται ο αστερισμός των Διδύμων.

Όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αστρονόμοι δεν περιορίζονται στην ομορφιά του φαινομένου, αλλά θέτουν ερωτήματα.
Στην περίπτωση αυτή το ερώτημα είναι με ποιόν τρόπο μπορεί ένας αστεροειδής να προκαλέσει βροχή μετεώρων.Ορισμένοι αστρονόμοι, όπως ο Μπιλ Κόουκ από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μarshall της ΝΑSΑ, θεωρούν ότι ο 3200 Φαέθων συγκρούστηκε με κάποιον άλλο αστεροειδή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί γύρω του ένα σύννεφο από σκόνη και πετρώματα, που τον ακολουθεί κατά μήκος της τροχιάς του.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr