Αρχείο κατηγορίας Αυτοκίνητα

Διάφορα θέματα γύρω από τον κόσμο των αυτοκινήτων

Εγγύηση αυτοκινήτου αν κάνετε service εκτός αντιπροσωπείας

Καλησπέρα σας,

μετά από πολύ καιρό και αφού πρήχτηκα με αυτήν την εγγύηση που χάνει το κάθε καινούριο αυτόκινητο μας αν δεν το πάμε στην αντιπροσωπεία (σερεί κορδόνι το έχουνε κάνει πλέον στις αντιπροσωπείες αυτό το πράγμα, όπως όλοι ξέρετε) σκέφτηκα να ψάξω λίγο να ρωτήσω και να μάθω γενικά για κάποιον νόμο που υπάρχει ο οποίος λέει ότι δεν χάνουμ την εγγύηση του αυτοκινήτου μας να πάμε στον φίλο μας τον μηχανικό να μας αλλάξει λάδια, μπουζί και άλλα παρόμοια πράγματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ένα service. Από το μικρό ψαχτήρι που έκανα λοιπόν, βρήκα τα εξής και μπορείτε κι εσείς φυσικά να ρωτήσετε και να μάθετε κι αν κάτι είναι διαφορετικό να το συμπληρώσουμε εδώ πέρα.

Ξεκινώντας λοιπόν σας λέω ότι υπάρχει ένας κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο 1400/2002 (όπως καταλαβαίνετε είναι από το 2002 ο κανονισμός) που λέει το εξής με απλά λόγια:

Οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να επισκευάσει ή/ και να συντηρήσει το αυτοκίνητο του (όταν είνια εντός εγγύησης) μπορεί να το κάνει σε οποιοδήποτε συνεργείο της επιλογής του χωρίς να χάσει την εγγύηση που δίνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Προϋπόθεση φυσικά είναι ο κάτοχος του συνεργείου να είναι και κάτοχος του ανάλογου πτυχίου.

Γενικότερα μπορεί να διαβάσει κάποιος τον κανονισμό στην παρακάτω σελίδα η οποία έχει γενικότερα κανονισμούς και νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Αποφάσισα να το γράψω αυτό το μικρό αρθράκι έχοντας ως αφορμή ένα αυτοκίνητο που βρήκα παρκαρισμένο μπροστά στο γραφείο μου το Σάββατο 29/12/2007.

Σάββατο βράδυ λοιπόν και λέω να περάσω από το διπλανό μαγαζάκι να πάρω τσιγάρα και να πάρω και κάτι εργαλεία που ήθελα για να φτιάξω τον Η/Υ μου. Πλησιάζοντας το γραφείο σκέφτομαι τι τυχερός που είμαι γιατί έχω και πάρκινγκ μπροστά στο γραφείο. Φτάνοντας όμως ανακαλύπτω ότι δεν έχω πάρκινγκ γιατί είναι ένα αυτοκίνητο μπροστά και θα έλεγε κανείς ότι λίγο ακόμα και μέσα στο γραφείο μου. Πραγματικά δεν μπόρεσα να καταλάβω την λογική αυτού του ανθρώπου του οποίου θα δείτε και φωτογραφίες για να καταλάβετε τι εννοώ.

Τελικά δεν έχουν άδικο που μας λένε απολίτιστους στην Ευρώπη (και παρακαλώ, αναφέρομαι στο παρών) ούτε απορώ που κάθε χρόνο χάνουμε και περισσότερους τουρίστες. Πως μπορεί μία χώρα να πάει μπροστά όταν έρχονται ξένοι και βλέπουν όλα αυτά που βλέπουν; Δεν χρειάζεται να εμβαθύνω και να αναφερθώ σε πολιτικά θέματα.

Επανέρχομαι λοιπόν στο βασικό θέμα συμπεριφοράς των Ελλήνων οδηγών απέναντι σε άλλους οδηγούς αλλά και πεζούς. Πως μπορεί ένα πεζός να περπατήσει στο πεζοδρόμιο όταν υπάρχουν οδηγοί που είναι τόσο ανεβασμένοι στο πεζοδρόμιο που δεν μπορεί να περπατήσει ούτε σκυλί πάνω σε αυτό. Προσωπικά όταν βλέπω πεζό να περπατάει μέσα στον δρόμο, ακούει τα χίλια μύρια γιατί δεν περπατάει στο πεζοδρόμιο και μετά βρίζει τα αυτοκίνητα για τους δικούς του λόγους. Υπάρχουν βέβαια και οι φορές που δεν λέω κουβέντα, όταν βλέπω αυτοκίνητα παρακαρισμένα κατά τον τρόπο που ανέφερα. Δεν είμαι παράλογος με το παρκάρισμα, όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν αρκετά πάρκινγκ αφού όλοι μας έχουμε από 2-3 αυτοκίνητα, αλλά όλοι μας (οι οδηγοί) μπορούμε να σκεφτούμε τον συνάνθρωπο μας και το τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε λίγο καλύτεροι.

Σεβασμός λοιπόν και τίποτα παραπάνω δεν χρειάζεται. Βάλε το αυτοκίνητο σου πάνω στο πεζοδρόμιο αλλά άσε τις γα****νες ρόδες σου κάτω από το πεζοδρόμιο για να μπορεί να περπατήσει και κανένας. Και μην ακούσω κανέναν να λέει το εξής ωραίο που το έχω ακούσει σε παρατήρηση που έκανα «το κάνω για να μπορεί να παρκάρει και κανένας ακόμα από μπροστα» γιατί όταν το ακούς αυτό δυο πράγματα μπορείς να σκεφτείς μόνο… είτε ο τύπος/ τύπισσα είναι βλάκας και δεν ξέρει τι λέει, οπότε δεν αξίζει να ασχοληθείς κι όλας, είτε το παίζει βλάκας και υπονομεύει την νοημοσύνη του από μόνος/η.

Ολόκληρος πάνω στο πεζοδρόμιο Μάλλον δεν χρειάζεται να περπατάει πεζός

Θα μπορούσα να γράφω όλη μέρα για τον τρόπο οδήγησης και γενικότερα για τους δρόμους αλλά δεν νομίζω να το θέλατε αυτό 🙂 Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και ελπίζω το νέο έτος να φέρει και λίγο μυαλό σε αυτούς τους ανθρώπους που λέγονται οδηγοί…

MaTrIx_ has left the building

Υ.Γ. Το ασημί αυτοκίνητο είναι το δικό μου προσωρινά παρκαρισμένο γιατί ήθελα πραγματικά να το αφήσω εκεί και να μην μπορέσει να φύγει όποιος/ α κι αν ήταν